Prototype for the detection and classification of food products using artificial vision based on color
DOI:
https://doi.org/10.37431/conectividad.v5i2.129Keywords:
Algorithm, Quality control, Prototype, Computer visionAbstract
This work showcases a prototype that uses artificial vision to enhance manufacturing processes that require the classification of products. This can include detecting defects, ensuring compliance with standards, and categorizing products based on characteristics such as weight, contour, and color. The project aims to develop a prototype for the detection and classification of food products using artificial vision, where color serves as a reference point. To develop the prototype, the components for the design are chosen, and the characteristics of the object to be controlled are identified. In this case, the chosen characteristic is color. An algorithm is then created to enable the prototype to detect the object’s feature. For this purpose, the programming language Python is used, which is governed by a free software license and has a library called OpenCV. OpenCV is an open-source computer vision library that contains around 2,500 algorithms and 500 functions. In the next stage, the prototype components, including a web camera, lighting source, computer or mini controller, image processing software, and display screen, are integrated. Real-time tests are conducted to validate the prototype, resulting in a functional prototype that meets the stated objective. This proves that artificial vision-based quality control systems can be adapted to manufacturing processes, leading to improved productivity and competitiveness.
References
Alpízar, J., & Fernández, M. (2021). Caracterización morfológica de un lecho de recubrimiento de tabletas farmacéuticas mediante un algoritmo de visión artificial. Tecnología en Marcha, 34(3), 51-60. doi: https://doi.org/10.18845/tm.v34i3.5032
Ayo, W., & Moreno, H. (2021). Desarrollo de un sistema de inspección automático de PCB'S mediante visión artificial. [tesis de pregrado, Universidad Politécnica Salesiana]. Obtenido de https://dspace.ups.edu.ec/bitstream/123456789/20029/1/UPS%20-%20TTS345.pdf
Del Pianta, L. (2020). Diseño e implementación de un sistema de control de calidad mediante visión por computador. [tesis de pregrado, Universidad Politécnica de Valencia]. Obtenido de https://riunet.upv.es/bitstream/handle/10251/149784/Pianta%20-%20Dise%C3%B1o%20e%20implementaci%C3%B3n%20de%20un%20sistema%20de%20control%20de%20calidad%20mediante%20vision%20por%20computador.pdf?sequence=1
López, F. (2019). Clasificación de imágenes usando redesneuronales convolucionales. [tesis de maestría, Universidad Autónoma Metropolitana Azcapotzalco]. Obtenido de http://hdl.handle.net/11191/6123
Mendoza, D., & Salazar, J. (2019). Sistema de clasificación y control de calidad en un proceso de producción industrial usando visión artificial. [tesis de maestría, Universidad Técnica de Ambato]. Obtenido de https://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/29175
Merino, Y. (2021). Visión artificial para el control de calidad de un retrovisor. [tesis de pregrado, Universidad Central de Catalunya]. Obtenido de http://hdl.handle.net/10854/7003
Olano, W. (2019). Clasificación no destructiva de frutas utilizando inteligencia artificial: Revisión Bibliográfica. [tesis de pregrado, Universidad señor de Sipán]. Obtenido de https://repositorio.uss.edu.pe/bitstream/handle/20.500.12802/6215/Olano%20Chavez%20Wilfredo%20Cristobal.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Sedeño, J. (2021). Implementación de un prototipo con sistema de visión artificial para el procesamiento de imágenes que permita mejorar la productividad en el proceso de corte por plasma. [Tesis de pregrado, Escuela Superior Politécnica de Chimborazo]. Obtenido de http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/15856.
De La Torre, S. (2022). Sistema de clasificación de huevos mediante un algoritmo de visión artificial. [Tesis de pregrado, Universidad Técnica del Norte]. Obtenido del repositorio.utn.edu.ec
López, R. & Icaza, W. (2019). Desarrollo de un sistema de visión artificial con Labview, que permita detectar imperfecciones en las latas de atún. [Tesis de pregrado, Universidad Estatal de Milagro]. Obtenido de: http://repositorio.unemi.edu.ec/xmlui/handle/123456789/4921
Ana Gonzáles Marcos…[et al.] (2006). Técnicas y algoritmos básicos de visión artificial. [Material didáctico. Ingenierías. Universidad de la Rioja]. Obtenido de: https://investigacion.unirioja.es/documentos/5c13b22ac8914b6ed3778a6a
Ramos, J. (2018). Sistema de visión artificial para el conteo y medición de alevinos de trucha "arco iris" para la dirección subregional de la producción Andahuaylas. [Tesis de pregrado, Universidad Nacional José María Arguedas]. Obtenido de: https://hdl.handle.net/20.500.14168/431
Rosas-Echevarría, C.W.; Solís-Bonifacio, H.; Cerna-Cueva, A.F. (2019). Sistema eficiente y de bajo costo para la selección de granos de café: una aplicación de la visión artificial. Scientia Agropecuaria 10(3): 347 - 351. Obtenido de: http://dx.doi.org/10.17268/sci.agropecu.2019.03.04
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Instituto Superior Tecnológico Universitario Rumiñahui

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The originals published in the electronic edition under the first publication rights of the journal belong to the Instituto Superior Tecnológico Universitario Rumiñahui; therefore, it is necessary to cite the source in any partial or total reproduction. All the contents of the electronic journal are distributed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 4.0 International (CC-BY-NC 4.0) license.